Nieuws

05.02.2023 Huisartsenpraktijken in Tilburg barsten uit hun voegen

Stel je voor: je bent 75 jaar oud en verruilt je huis en woonplaats, samen met je vrouw, voor een plek in een nieuwe, ouderdomsproof wijk. Dan ga je ervanuit dat er plek is bij een huisarts in de buurt, maar volgens Jan Opschoor is niets minder waar. Hij zoekt ondertussen al een jaar lang naar een huisarts dichtbij huis, maar nog altijd zonder succes: “Er zijn hier in totaal acht huisartsen en nergens komen we tussen. Dat geloof je toch niet?”

Vorig jaar verhuisde het stel van Zaltbommel naar de nieuwe wijk Koningsoord in Berkel-Enschot, mede omdat de wijk “ouderdomsproof” zou zijn. Hierdoor leek het de perfecte woonplek voor het stel op leeftijd. Maar liefst vier huisartsen bevinden zich in de buurt van hun nieuwe appartement en één daarvan kunnen ze zowat vanuit hun woonkamer zien, maar het blijft helaas bij kijken. Gelukkig konden ze uiteindelijk terecht bij een huisarts in het centrum van Tilburg. “Maar dat was nooit de insteek. Mijn vrouw rijdt geen auto. Ik wel, maar ik weet niet voor hoe lang.”

Iedere keer opnieuw krijgt Jan van de assistentes van de huisartsenpraktijken in de buurt te horen dat hij moet blijven bellen voor een plekje. Dit doet hij getrouw, iedere drie weken. Maar van de huisarts zelf krijgt hij te horen dat ze bij de zorgverzekeraar moeten zijn: “De zorgverzekeraar zegt dat we op een wachtlijst worden gezet, maar dat we daar niet veel van moeten verwachten.” Jan begrijpt niet hoe dat kan.

Huisartsenpraktijken

Veel huisartsenpraktijken krijgen vaak de vraag of er “écht geen enkel plekje meer beschikbaar is?”. Zo ook bij huisartsenpraktijk Binnenstad: “We helpen het liefst iedereen, maar dat gaat ten koste van onze eigen patiënten”, aldus assistente Anne. Daarbij ligt de oorzaak van het probleem niet alleen bij het personeelstekort: “Er is letterlijk geen plek. We kunnen wel nieuw personeel aannemen maar dat heeft geen zin als er geen ruimte is voor een extra spreekkamer. We kunnen niet groeien.”

PrimaCura, een huisartsen organisatie in Midden Brabant, trekt dezelfde conclusie. “Soms gaat de groei van inwoners harder dan de capaciteit van huisartsenzorg. Het is tijd om meer huisartsen aan de regio te binden en samen met de gemeenten te zoeken naar oplossingen voor huisvesting”, zo stelt Herman Savelkouls, projectmanager bij PrimaCura.

Gelukkig werden er ook nieuwe huisartsenpraktijken opgericht. Zo opende huisartsenpraktijk De Nijs & van Heugten in 2020 haar deuren, maar binnen één jaar zaten ze al vol. “We hebben nu 2500 patiënten, wat eigenlijk al te veel is voor ons”, aldus een medewerker van de praktijk.

Ook de zorgverzekeraars merken dat de huisartsenpraktijken in Tilburg uit hun voegen barsten: “We zien al een paar jaar dat het kwakkelt in Tilburg”, zo laat een woordvoerder van CZ weten. Als er geen enkele huisarts in de buurt plek heeft, worden verzekerden op een wachtlijst gezet. En die wachtlijst neemt sinds de start van dit jaar al snel toe.

 

Jan en zijn vrouw zijn echter doorzetters en geven de moed niet op. Iedere drie weken staat er een belletje naar de huisartsenpraktijken in Berkel-Enschot op de planning: “Het is echt een vervelende situatie. “Ik denk soms: ‘ik sla dit bezoekje aan de huisarts even over.”

Auteur: redactie